söndag 5 april 2009

Mora Träsk, några år före Fader Abraham

Det är svårt att tänka sig. Men när någon nämner namnet Mora Träsk så är inte "Fader Abraham" eller "Små grodorna" det första jag tänker på. Det fanns en tid långt före detta då Mora Träsk var ett betydelsefullt rockband som med sin produktivitet lyckades spotta ur sig hela 6 skivor på en 6-årsperiod, innan 3/5 av bandet hoppade av och det blev barnunderhållning av det hela.


Mora Träsk bildas som ett 5-mans rockband 1971. När bandet upplöstes som rockband 1981 lämnade det, som sagt efter sig sex LP, några minnesvärda framträdanden i TV, bl.a. Ulf Thoréns "Svensktoppen rätt upp och ner" samt den egna rockfilmen "Från punksvett till punktsvets" som gjordes för SVT1.
Och inte att förglömma två lokalrevyer med saftiga spydigheter om maktens män. Trots det fick medlemmarna Leif Walter och Thomas Östrand kommunens kulturstipendium - märkligt.
Bredd var tanken, allt från Bellman via Taube rock och punk till show, satir och sanslöshet. Att man dessutom raljerade med proggrörelsen föll inte i god jord inom just den.
Leif Walter var den drivande manen - och han håller fortfarande på - med allt från låtskrivande, bokningar, skapandet av en skivstudio (Södra Norrlands första professionella) och allt annat som hör till.
Han är Gävles egen Rockfarfar och utan honom är det massor av musiker som aldrig skulle ha kommit igång.
Mora Träsk och Gävle Ljudstudio blev en sorts plantskola, här spelade DiLeva, Traste och Superstararna och många andra artister in sina första alster. Och massor med musiker och andra konstnärssjälar passerade förbi i bandets alla olika aktiviteter.

Om man granskar skivorna lite närmare så upptäcker man att Träsket lade en hel del krut på
att tolka andra band och artister. På bandets bäst säljande LP (före omvandlingen) tolkar man enbart Joe Hill på skivan Joe Hills sånger. Den kom till i samband med firandet av 100-årsminnet av Joe Hill's födelse och såldes främst till turister på Joe Hill-gården i Gävle vilket innebar ganska stora försäljningssiffror.
På skivan nu Gävlar tolkar Träsket Nationalteatern i form av låten "Barn av vår tid".

Vissa sånger följde med efter omvandlingen och spelades in på nytt på många av de skivor som Mora Träsk gjorde efter 1980. Av dessa kan nämnas "
Trembling Sven - The Violent Rocker", "Skidvalla" och "Tigerjakten".

Inga kommentarer: