tisdag 9 september 2008

Ebba Grön - Ebba Grön


När ett band släpper sin tredje fullängdsplatta brukar det ligga en slags negativ mentalitet kring skivan. Fansen jublar självklart, äntligen kan de byta ut den förra skivan från vinylspelaren och ersätta den med en ny, i efterhand brukar de flesta dock se den tredje plattan som den sämsta, speciellt om de två föregångarna har varit ruggigt bra.

När det dessutom handlar om ett av Sveriges största band, Ebba Grön, så måste jag tyvärr erkänna att den tredje och sista skivan inte håller lika hög klass som de tidigare om man ser Ebba Grön som ett punkband. Men om man istället ser Ebba Gröns sista skiva som en rockskiva från ett svenskt rockband i början av 80-talet så förvandlas den direkt till ett riktigt guldkorn.

Vad många inte vet är att basisten Lennart "Fjodor" Eriksson sjöng de flesta låtarna på de tidiga singlarna och den första fullängdaren. Här ges dock Joakim Thåström möjlighet att imponera med sin sång. Fjodor körar mest och även om båda sjunger väldigt bra så passar nog Thåströms smått pubertala röst bäst på den sista och mest popiga plattan.

Skivan inleds starkt med en av de bästa spåren på skivan, "Flyktsoda". En av de tidiga 70-talets bästa poplåtar. I alla hushåll med någorlunda fin musiksmak brukar man hitta Ebba Gröns samlingsplatta där just denna låten finns med. Därför har många hört den. Men har så många egentligen hört skivans bästa låt, "Heroinister och kontorister"? Troligen inte, förutom de hängivna och inbitna fansen. "Heroinister och kontorister" anser jag personligen är en av Ebba Gröns bästa låtar.

Hela skivan osar popig 70-talsrock och då Stry Terrarie är med i bandet på den här skivan förstärks ljudbilden av den lite popiga orgeln.

Det finns dock sämre spår på den här skivan. "Stopp" är ingen jättebralåt och detsamma gäller den ack så överskattade "Die Mauer". Det är ingen bra låt, punkt.

Trots vissa svaga spår och ett mer popigt Ebba Grön så gillar jag faktiskt den här skivan ganska skarpt. Det är som sagt en väldigt bra skiva om man tar Ebba Grön för vad det var vid den här tiden. Ett bra rockband.

Betyg:
6/10

Kurriosa: Ebba Grön anses som Sveriges största punkband genom tiderna. Sångaren och gitarristen Joakim Thåström är idag en stor soloartist. Basisten Lennart "Fjodor" Eriksson spelar idag tillsammans en del med Stefan Sundström och har också gjort en duett tillsammans med Diamond Dogs. Fjodor har också tidigare varit bonde på Gotland. Bandets trummis Gunnar Lindstedt jobbar idag som musiklärare på Fryshuset i Stockholm.

Inga kommentarer: