söndag 10 augusti 2008

Dan Berglund - Såna som vi...


Vi håller oss kvar på temat vispoeter och föreställer här den största inom genren enligt mig. Dan Berglund! Smaka på det namnet, jag ryser varje gång jag ser det i skriven text. Det skulle förmodligen inte Svenne Banan göra men Dan Berglund betyder oerhört mycket för mig.


Dan Frejvid Berglund debuterade på en solidaritetskväll för strejkande hamnarbetare i Göteborg 1974. Då var Dan blott 21 år gammal och steg upp på scenen i Marx-Engelshuset i Göteborg, hemvist för KPML(r) (Kommunistiska partiet Marxist-leninisterna revolutionärerna). I publiken satt skådespelaren Sven Wollter som för två år sedan beskrev sitt första möte med den unge poeten som en religiös uppenbarelse.

Dan gav ut LP'n En järnarbetares visor och fick en stark koppling till partiet. Visorna handlade om arbetande män och allmän misär framförallt i Göteborg. Dan gjorde ytterligare två skivor på partiets etikett Proletärkultur innan han i början av 80-talet sålde gitarren och bröt med partiet.


Det var tyst i några år men 1988 kom mästerverket Vildmarken. Här är politiken väldigt nedtonad och skivan är väldigt märkt av 80-talets ljudbild. Men vad gör det? Låtarna är totala mästerverk.


Men det var inte om Vildmarken eller Dans tidigare plattor vi skulle skriva om utan vi ska nu koncentrera oss på skivan som kom förra året. Då hade det varit tyst från Dan i nästan 10 år men nu var det dags igen.


Resultatet är skivan Såna som vi... Dan går tillbaka till det lite äldre soundet och låtarna är helt akustiska. Texterna är svårare att bestämma vad de kommer från. De flesta texterna känns väldigt aktuella även om de nu besjungs av en 54-årig hemmaman istället för en 21-årig obstinat hamnarbetare. I skivans inledande spår heter "Loser" och är även skivans bästa. Dan sjunger också en hel del om sina ungdomsår i blandannat "Såna som vi" där jag tippar på att det är det glada 70-talet som beskrivs med Löwenbreü och Pustervikkällaren. I "Wellamo" sjunger Dan om båten som han kom till Sverige med när han som barn flyttade från Finland. Även i "Partisanen" besjungs ungdomsåren i partiet.


En återkommande karaktär i Dans visor är Frasse Swahn. Han dök upp för första gången på skivan Vildmarken i sången "Frasse Swahns Romance". På Såna som vi... återkommer han två gånger. Först i "Frasse Swahns frälsning" som jag inte tycker är en jättebra låt. I skivans avslutande spår dyker Frasse Swahn upp igen och den här gången har han hamnat i Albanien. Även här besjungs Dans ungdomsår då han tillsammans med paritet åkte till Albanien för att betrakta systemet och dela ut nålar med Stalin till kamraterna.


Hur bra är då den här skivan? Den är faktiskt väldigt bra men blir dessvärre lite seg mot slutet. Det finns inte direkt någon låt som sticker ut på skivan då alla spår är akustiska. Vissa låtar skulle absolut ha behövts kryddas med bättre komp. På skivan finns två riktigt gräsliga spår. Dels den oerhört sega "Då klär hon av sig allt" men även "Hymn" som är en duett med den sliskiga Sofia Karlsson som jag aldrig har förstått mig på. Det retliga med "Hymn" är att låten egentligen är oerhört bra när Dan spelar den själv men tillsammans med Sofia Karlsson så tappar den helt sin charm.

Bäst på skivan är "Loser", "Partisanen" och "Wellamo".


Låt oss inte vänta 10 år på nästa skiva Dan! Och krydda med lite bättre komp så kan ett mästerverk vara möjligt.


Betyg:


7/10


Kuriosa: Dan spelar live lite då och då och om han spelar i närheten borde han ses. 1999 gavs en livsnödvändig samling ut med låtar från Dans två politiska skivor. Samlingen heter "Mina herrar" och håller på att ta slut så skynda er på att köpa! Även en tributeplatta har gjort till Dan, den heter "Endera Dan" och där medverkar blandandra Johan Johansson, Jan Hammarlund och EAK.

Författaren Renzo Aneröd, som förövrigt gav ut samlingsskivan "Mina herrar", håller Dan väldigt högt och Dans texter har även synts i hans böcker. Även manusförfattaren Peter Birro gillar Dan Berglund och personer ur hans visor har skymtats i TV-serien "Upp till kamp".

Trots att Dan för längesedan har brutit med KPML(r) så händer det att han spelar visor från de första skivorna på sina spelningar.



I morgon blir det lite rock på bloggen igen!

Inga kommentarer: