tisdag 12 augusti 2008

Doktor Kosmos - Hallå!


När ett band gör en så kallad temaplatta brukar det inte bli så bra. Om ett band dessutom är så otroligt tråkiga så att de inte har något annat att skriva om än sig själva så bör det bli katastrof. Doktor Kosmos senaste platta är en så kallad temaplatta där texterna enbart handlar om dem själva. Trots det lyckas Doktor Kosmos klämma in tillräckligt mycket samhällskritik i texterna att det funkar utmärkt ändå.


När jag första gången såg Doktor Kosmos utomhus i en park i Uppsala, utan band, för en jävla massa år sedan förstod jag att det här bandet är riktigt bra. På ett sätt är de otroligt unika som lyckas knyta an innehåll som egentligen är direkt hämtad från proggen med en stor dos elektro och synthpop. Live har de alltid varit ett kraftpaket, mycket på grund av sångaren Uje Brandelius utstrålning, men även ljudbilden har varit riktigt mustig på grund av att Uje har lyckats hantera sitt klaver samtidigt som han sjunger och spelar basklaviatur med den andra handen. Tyvärr så har basklaviaturen tonats ner på den här plattan och bandets tidigare gitarrist Martin Aagård har gått över mer och mer till att spela bas vilket inte ger samma tryck i ljudbilden.


Den obligatoriska "Hata-moderaterna-låten" är självklart med och heter på den här plattan "Doktor Kosmos gör en låt" och har en riktigt tokrolig text om en tjej som inte kan bli ihop med den snygga killen eftersom han är moderat. En annan riktigt grym låt är "Doktor Kosmos spelar på Tensta torg" vilket förmodligen är den bästa låten på skivan tillsammans med "Doktor Kosmos lägger upp en mediestrategi" vars text dissar en hel rad aktörer inom popscenen såsom Jocke Berg, The Knife och Håkan Hellström.


Det finns dock två riktiga bottennapp. "Doktor Kosmos har bandmöte" och "Doktor Kosmos släpper en skiva". Den sistnämnda är verkligen otroligt dålig för att vara Doktor Kosmos.


Det finns dock ett stort frågetecken när det gäller den här skivan som förmodligen bara jag tänker på när jag lyssnar på den. I den inledande textraden sjunger Uje: "Bokaren ringde, toppengig på gång, 40 papp på nån sorts festival". Doktor Kosmos låg tidigare på Hultsfredsbaserade Skrikhult Productions där min lärare tidigare arbetade. Är de honom som Doktor Kosmos besjunger? Lyssnar man på hela texten till "Doktor Kosmos spelar på Pepsifestivalen" så är det fan en bedrift av magistern att få in ett starkt uttalat socialistiskt band på en superkommersiell reklamfestival. Hatten av!


Hur som helst så är det här en toppenplatta som har gått varm i min stereo den senaste tiden. Den är betydligt bättre en den förra skivan Ett enkelt svar men kommer dock inte upp i samma klass som den fantastiska Reportage.

Köptvång!


Betyg:


8/10


Kuriosa: Uje Brandelius farfar var bror till den ack så store vissångaren Harry Brandelius. Uje har tidigare jobbat som journalist och programledare för Sveriges Radio. Den tidigare medlemmen Catti Brandelius aka Miss Universum efter tiden med Doktor Kosmos gett ut ett antal skivor och en diktsamling. Catti är även krönikör i Svenska Dagbladet och Ordfront. Trummisen Henrik Svensson har spelat tillsammans med diverse andra band som Fint tillsammans och Hets och har även gjort filmmusik. Gitarristen/Basisten Martin Aagård är enligt undertecknad slående lik Fredrik Wikingsson i programledarduon Filip och Fredrik.

1 kommentar:

Plattlangaren sa...

Mycket bra skiva! Den på repeat i bilen mellan Hultsfred och Kalmar var inte fel hörredu!