torsdag 14 augusti 2008

Dan Viktor - Dan Andersson sjunger Dan Andersson


På grund av att jag i morgon åker iväg till Köping och går på visfestival så får denna aftons skiva bli en av festivalens medverkande.


Känner ni till Sofia Karlsson? Hon slog igenom med dunder och brak efter en skiva med tolkningar av Dan Andersson. Jag avskyr Sofia Karlsson! Det kräver en liten förklaring. Sofia Karlsson framställer Dan Andersson som en kärlekspoet. Är det en korrekt beskrivning? Skulle Dan Andersson själv, om han var i livet, gå med på den beskrivningen. Det finns en annan sida av Dan Andersson där han diktar om det rent av förjävliga livet i Finnskogarna i början av förra seklet, självmord, fylla och livet i den värsta arbetsplats en människa kan ha enligt Dan Andersson; en kolmila.


Den som förmedlar den här bilden bäst är hans namne Dan Viktor Andersson från Göteborg. Om Sofia Karlssons Dan Andersson-tolkningar är någonting man plockar fram för att må bra så borde Dan Viktors tolkningar vara rena motsatsen. Ändå är det inte riktigt sanningen då Dan Viktor tolkar visorna med stor glädje och inlevelse och till och med självmordsballaden "Per Ols Per Erik" har ett såpass glatt komp att man inte kan annat än le. Men visst har skivan även lite mörkare låtar såsom "En tröstesam visa till idealisten och läraren Angelman". Det verkar som att Dan Viktor har granskat verken in i minsta detalj för att sedan tolka med exakt så mycket inlevelse som behövs.


Skivan inleds med en otroligt bra tolkning av den ack så kända "Jungman Jansson". Här har Dan Viktor dragit upp tempot i ett liknande punktempo ackompanjerat av gitarr, bas och fiol. Vidare följer min favorit på hela skivan och den biten heter "Ett rus". Titeln borde väl tala för sig själv, en man ligger och rullar sig på Stånghedens grus och har lämnat kvinnan som kallade honom för svin att ensam vakta boskap och barn. Enkelt komp och så mycket inlevelse att jag nästan ryser. Dan Viktor borde även kunna göra karriär inom skådespeleri.


En låt som den bevandrade visnörden känner igen är "Brooklandsvägen" som har tolkats otaliga gånger. Visst gör Dan Viktor en bra tolkning men efter att ha hört Perssons Packs version av låten så är tyvärr inte Dan Viktors version lika bra.


Ju mer man lyssnar på den här skivan så upptäcker man vilken skön kille Dan Andersson måste ha varit under sin levnad. På omslaget ser vi en otroligt gammal bild på upphovsmannen när han utklädd till kvinna driver gäck med etnologerna i Finngruvan 1919. Han har hängt på sig en skylt med texten "blind och dövstum".

Skulle Sofia Karlsson uppmärksamma samma bild? Knappast! Låt Dan Viktor sköta det här.


Betyg:

7/10


Kuriosa: Dan Viktor Andersson är född utanför Västerås och spelade tidigare med punkbandet Hydrogenium. Bor idag i Göteborg och spelar otroligt flitigt i hemstaden med dess omnejd. Dan Viktor är även medlem i musikkonstalationerna Idiotteatern (med Gunnar Källström och Petter Eriksson) och Spritbaletten (med Johan Johansson och Kjell Höglund). Enligt vad han själv berättat för undertecknad jobbar han i Trollhättans kloaksystem och har fått ett tuggummi under foten på bokmässan 2006.


1 kommentar:

affe sa...

Nu får du ta dig samman, och skriva ner några rader om Perssons pack!