söndag 10 augusti 2008

Kjell Höglund - Pandoras Ask


Jag har en nära vän som heter Christian och man kan säga att han är ganska bevandrad i det svenska språket. Ett ord han gärna använder är ordet kuf. Vad är då en kuf frågar du dig? Enligt internetsidan susning.nu så säger dem: En kuf är en underlig, lite egen eller konstig person.


Vem är då Sveriges största kuf? Jag är helt säker över mitt svar; Kjell Höglund! Enligt mig så personifierar Kjell hela uttrycket. Kjell är underlig, Kjell är ganska egen och kan av vissa även beskrivas som lite konstig. Mycket av det som Kjell beskriver i sina sånger har gemene man aldrig hört talas om. Det sjunges om filosofer och poeter, det citeras bibelcitat och allt detta besjungs av en ganska klen stämma på bredaste jämtländska. Kjell ska en gång även ha yttrat frasen "Allt är psykologi" i en intervju med journalisten Bengt Eriksson. Det säger en hel del om hur mystisk den här mannen är.


Kjells senaste, och sista enligt honom själv, skiva heter Pandoras Ask och kom år 2006. Under hela 90-talet och en bit in på 80-talet har Kjell nappat mer och mer på det elektriska soundet och har gärna kryddat sångerna med synthar, trummaskiner och alldeles för mycket effekter. Skivan som kom 1999 heter Kryptonit och är rent ut sagt gräslig när det kommer till ljudbilden. De filosofiska och tänkvärda texterna har dock alltid funnits kvar om man bortser från låten som tyvärr blev Kjells största hit, En stor stark, där var det helt andra procenthalter som gällde.


Pandoras ask har Kjell dock gått över mer och mer åt det gamla soundet och det låter väldigt mycket 60-talspop över många låtar. När jag intervjuade Kjell för något år sedan så hävdade han att nästan alla sånger på Pandoras Ask är sådana som har blivit över från tidigare skivor. Vad beror nu den fina ljudbilden på? Självklart beror det på producenten och medmusikern Johan Johansson som har rattat in det rätta ljudet och bjudit in ordentliga kompmusiker utan synthar från bland annat Weeping Willows, Hovet och Diamond Dogs. Självaste Lars Winnerbäck medverkar faktiskt på två spår. Utan Johan Johansson skulle det dock inte ha blivit någon skiva då Kjell tydligen inte hade någon större lust att göra någon mer.


Det finns framförallt fyra spår som jag fastnar för direkt när jag lyssnar på skivan och det är de lite snabbare och gungigare låtarna. "Drottningen av Saba" är en riktig rökare med en text som inte är lönt att tolka. Vidare följer titelspåret "Pandoras Ask", en skön låt i hambotakt. Bäst på skivan är dock "Kapitel 2" som är otroligt trallvänlig och sätter sig efter första lyssningen. Även "Forskaren är fri" är en av mina favoriter.


De övriga spåren kräver tyvärr lite mer lyssning för att uppskatta. Jag hoppas verkligen att det här inte blir Kjells sista skiva nu när han äntligen har kommit in på rätt spår igen. Jag vet att han under året har mått ganska dåligt och fått ställa in några spelningar och jag hoppas innerligt att Kjell snart kommer på benen igen. Den här skivan är Kjells bästa så om du är intresserad av att börja lyssna lite på Sveriges snällaste kuf så är det Pandoras Ask ni ska börja med.


Betyg:


6/10


Kuriosa: Kjell Höglund har uttryckt att han inte tycker om att spela live. Han gör dock en spelning i sommar tillsammans med Johan Johansson och det är på Visfestivalen "Kompledigt" i Köping som äger rum den 15-16 Augusti. Mer info finns på http://www.ogir.se/.

Kjell ses som den första i Sverige som använde sig av DIY-metoden. Då ingen ville ge ut hans skivor spelade han in de två första själv med en bandspelare och pressade upp skivorna utan omslag eller etikett. De två första skivorna heter "Undran" och "Blomstertid".

Kjell har en hemsida med bra info: http://www.kjellhoglund.com/

1 kommentar:

AnnaHjalmarsson sa...

Du är så duktig på att skriva och uttrycka dig genom text!